vrijdag 7 maart 2014

Nieuwerkerks favorites mijn top 16

Mijn favoriete Nieuwerkerkse plekjes
Nieuwerkerk aan den IJssel is top! Ja, dat vind ik echt. U vraagt zich af waarom? Wat maakt dat dorp dan zo top? Zo waardevol dat je besloten hebt dat je echt een actieve en betrokken rol in dat dorp wilt gaan vervullen?
Goede vragen. Het liefst zou ik met mijn videocamera langs mijn favoriete plekjes gaan. Hier gewoon een filmpje plaatsen. Maar helaas, mijn camera doet het niet. Niet getreurd, met fototoestel wandel ik op mijn gemak langs mijn toppers.
Al die onderdelen, plaatsjes, plekjes en pareltjes maken het mijn Nieuwerkerk aan den IJssel. 
We beginnen bij 16: 

 Deze mag natuurlijk niet ontbreken op de lijst. Het laagste punt van Nederland. Hoe uniek dat dit in 'ons Nieuwerkerk' ligt. Hoewel ik er zelf geen bijzondere band mee heb, is het voor ons Nieuwerkerk hartstikke leuk. 
Op nummer 15
 Iedere papa, mama en ook veel oma's zullen dit kennen. Met onze drie ukjes heb ik er dan ook behoorlijk wat tijd doorgebracht. Eerst aan het Oranjepad en tegenwoordig aan het Raadhuisplein. Waarom favoriet? Omdat ze me daar geholpen hebben een mama te zijn! (Zie ook het 'help je ons?' project op de foto!) Het is mooi dat de gemeente hier ruimte voor biedt.

Op nr 14
De italiaanse bollen met pittige kip zijn echt GEWELDIG!
Helaas door de jaren heen wel flink in prijs verhoogt maar... desalnietemin (mooi woord toch)
GEWELDIG. www.brasserijdeberg.nl


     Nr 13
 Echt zo'n leuk 'verborgen' straatje. Dit is een deel van de Zwanendaal. Vooral in de lente en de zomer loop je onder de bloesems en volle bomen door. Daar word je blij van! Nieuwerkerk kent meer van deze doorloop pareltjes. 


Nr 12
   Gewoon heel handig, een treinstation in het dorp! 
En op 11 
Hier verkopen ze alles voor knutselen maar... ook goede marsepein en fondant. Voor de bakkers en knutselaars onder ons is het de kers op de taart dat er zo'n compleet winkeltje in het dorp zit. http://www.creativshop.nl/

10! 
Hier heb ik een klein fortuin uitgegeven aan kinderkleertjes. Zoveel leuke spulletjes voor de allerkleinsten. Ik hoop dat ze blijven want hier vind je de perfecte kraamkadootjes (kleertjes) www.villadorrestein.nl


We duiken die top tien in met op de negende plek: 
La Sirena! Ooit gingen we hier iedere week wel een keer eten. Met kindjes is dat lastiger. Maar wat hebben ze hier een heerlijke pizza's. Vooral die bodem. Jum! Echt gezellig met ouderwets een gratis mandje brood vooraf. Mijn persoonlijke favoriet? De prosciutto crudo e rucola. Moet je gewoon proberen. www.restaurantlasirena.nl/

Dan op 8! 
 Juist omdat Nieuwerkerk ook deze initiatieven heeft blijft het actief. Ondernemers dicht bij burgers!

En de zevende plaats is voor
 De hertjes. Officiele naam is Dierenpark Dorrestein. Maar voor ons gewoon 'de hertjes'. Gezellig om dieren 'door' de woonwijk te laten wandelen. En... wees er snel bij! Er is een kleintje geboren. Dat of het was gewoon een klein hert. Dat kan ook. 

Dan 6
 Plaatsen waar je echt iets lekkers kunt halen voor je verjaardag. Niet goedkoop maar voor een bijzonder moment iets speciaals! Daar hebben we er dus twee van. In de Reigerhof zit de kaasspecialist www.dekaasspecialist.nl/winkels/plaats/Nieuwerkerk-ad-IJssel. En aan de dorpsstraat zit Bourgondisch www.bijbourgondisch.nl Enorme aanraders. Vooral de olijven van de kaasspecialist.

U heeft inmiddels door dat ik echt wel iets met (uit) eten en de buitenruimte heb? 

Ik ga echt aftellen nu. De top 5:

Voor een lekker romantisch avondje weg kan je in Nieuwerkerk prima terecht. 
 Van Es is een geweldige tapasbar. http://www.van-s.nl/ Een prachtige wijnkaart en van maandag t/m donderdag mag je voor 24,50 onbeperkt bestellen. Kan je mooi de hele kaart doorgaan. Hoe leuk is dat! Dus hup, de kids naar de oppas en lekker tijd vrijmaken voor elkaar. Oh, mijn favoriet vraagt u? Aangezien het inmiddels traditie is: Tussen de dadels in spek en de gevulde champignons kan ik niet kiezen! Een gedeelde top 1 dus.

Number four:

 Slechts 1 vraag: Wat moet een dorp met in totaal ruim 40.000 inwoners zonder politiebureau? Ik kan het antwoord wel geven maar ik denk dat u dit veel beter kan. 
Houden dat politiebureau. Dichtbij, liefst om de hoek!

De top drie is zo makkelijk nog niet. Sommige plekjes zijn mooi, andere waardevol en praktisch zou toch ook niet moeten ontbreken. Nou goed, daar ga ik. Op 3:
3 jaar geleden schreven we onze Tíjan in bij de Gideonschool aan de Kroonkruid. We hebben nooit spijt gehad. Het is echt een fijne dorpsschool. Een dorpsschool die niet alleen praat over maatwerk maar dit ook echt biedt. Fijn!


"Dag mevrouw de Jonge", "Ha Tinet!" "Hee hallo, hoe gaat het, je zoon kwam net al langsrennen. Hij liep richting de visboer." Nou goed, in de reigerhof ben ik best wel veel te vinden. Op mijn vrije dagen in ieder geval één maar vaak twee of zelfs drie keer op een dag. "Harinkje in stukjes voor de kleine meid en een bakje zalm voor de knul?" Natuurlijk gaat er eens in de zoveel tijd ook een familiezak kibbeling door. Het is super dat we een winkelcentrum hebben waarin je bijna alles kunt krijgen. Van kleding tot wcontstoppers en niet te vergeten allerlei soorten eten en drinken. Een goed winkelcentrum is van levensbelang voor een dorp. Het houdt het gezellig!
De bakker Klootwijk http://www.klootwijk.com/filiaal_detail.php?id=65 verkoopt eierkoeken zo groot als je hoofd. U vraagt zich af of dit niet ietwat overdreven is? Tada, bewijs: 

Overigens wel interessant dat ze zich allemaal 'de beste bakker Klootwijk' noemen. Dan vraag ik me af wie nu écht de beste is. Ik weet wel dat ze de allerbeste pizzabroodjes ever verkochten bij deze bakker. Helaas... weinig animo dus uit het assortiment. Omdat kampioenen gevierd moeten worden, hier toch nog een fotootje van het betreffende pizzabroodje met geitenkaas, honing, olijven etc etc 

Spreek ook vooral uw grief uit over het ontbreken van dit fenomenale broodje. Wie weet waar het toe leidt ;)

En dan, de nummer 1. Dit was de makkelijkste. Nieuwerkerk heeft zoveel groen. Met als topper het groene hart park. Daar vind je een gewone speeltuin maar ook een natuur speeltuin. Het park begint achter mijn huis. Als ik thuis wegloop is het zo fijn om direct de 'natuur' in  te lopen. Dat moeten we zo houden! Niet alleen huizen maar juist een open ruimte zodat we extra van onze huizen kunnen genieten. Daarom een paar foto's die zoveel meer verhaal kunnen vertellen dan ik kan schrijven.

-o

 Schaatsen in een winter die iets meer temperaturen onder nul kent dan deze. Echte gezelligheid in de buurt! De Westringdijk is echt een super stuk om langs te skeeleren of te fietsen. Er staan altijd wel schapen, geiten of paarden. En dan lekker langs het water. Sportief zijn is hier wel heel makkelijk... (op de goede dagen dan ;) De zon moet natuurlijk wel een beetje schijnen.

Zo, dat waren ze. De top 16 Nieuwerkerk. Iedere Nieuwerkerker heeft een eigen top tien. Dat maakt het juist mooi! Nieuwerkerk heeft zoveel initiatieven. Recent werd er een facebookpagina opgericht. Hoe gaaf is het dat er zo'n 3500 mensen zijn die zich binnen no time aangemeld hebben. Die het geweldig vinden om samen over het verleden, heden en toekomst van Nieuwerkerk te praten. http://omroepzuidplas.nl/artikel/2014/2/24/oprichter-nieuwerkerkse-facebook-groep-gaat-voor-5000-leden. Hier ook nog de link naar de facebookpagina: https://www.facebook.com/groups/831218866894176/

Over de eerste link gesproken. Via omroep Zuidplas. Het zijn dus echt allemaal vrijwilligers die daar werken. Die dat levend houden. Wat een mooie impuls voor betrokkenheid. live meeluisteren via omroepzuidplas.nl of je even inlezen op de site. Het is allemaal mogelijk... door vrijwilligers. Gaaf!


Wat zijn jouw favorieten?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten